46 на сто от българите имат положително отношение към ЕС. 

...
46 на сто от българите имат положително отношение към ЕС. 
Коментари Харесай

Тренд: 55% от българите не искат да излизаме от ЕС

46 на 100 от българите имат позитивно отношение към Европейски Съюз. 

Само 16% от българите показват негативно отношение към Европейския съюз, а 48% са на мнение, че България по-скоро е спечелила от участието си в Европейски Съюз против 26%, които декларират, че страната ни по-скоро е изгубила.

Това демонстрират данните на проучвателен център Тренд от постоянното изследване по поръчка на „ 24 часа “. Проучването е осъществено от 1 до 9 октомври посредством директно полустандартизирано изявление „ лице в лице “ измежду 1006 души на възраст 18+. Проучването е представително за пълнолетното население на страната.

Позитивните настройки по отношение на Европейски Съюз не престават да преобладават в българското общество. Малко над 40% са на мнение, че процедурата на Екологичен потенциал против Унгария е несправедлива, само че 58% са срещу политиката на Орбан мигрантите да бъдат връщани назад в страните, които първи са ги приели. 



38% пък са на мнение, че ситуацията в страната се е подобрило след присъединението към Европейски Съюз, до момента в който 18% са на противоположното мнение.

При предполагаем референдум за участието на България в Европейски Съюз над половината (55%) от всички запитани заявяват, че биха дали своят вот за това страната ни да остане част от общността против 21%, които биха дали своят вот за излизане на България от Съюза.

Въпреки зачестилите националистически послания в българската политика, българите остават проевропейски настроени. Привържениците на ГЕРБ остават с очебийно положителни настройки по отношение на Европейски Съюз, до момента в който Българска социалистическа партия от ден на ден се трансформира в евроскептична партия поради новия курс на Корнелия Нинова на сдържаност по отношение на Съюза.

Посоката на развиване на Европейски Съюз среща по-нюансирани позиции измежду българите. 38% са на мнение, че Европейски Съюз се развива в вярна посока, до момента в който 31% считат, че се развива в неверна.

Нуждата от промени в Европейски Съюз се споделя от 69% от всички пълнолетни български жители, като 39% считат, че Съюза има потребност от радикални промени, 30% от дребни промени и единствено 8% са на мнение, че Европейски Съюз няма потребност от промени. 



Гласуването на наказателната процедура против Унгария провокира необятен европейски спор. Именно поради това проучвателен център „ Тренд “ реши да тества публичните настроения на българите по проблема. Съвсем предстоящо максимален дял (43%) са тези, които не са осведомени с процедурата, само че това което прави усещане е, че 41% от всички запитани считат, че тя е несправедлива. Част от настройките се образуват главно през фигурата на унгарския министър-председател Виктор Орбан, който се употребява със благосклонностите на немалка част от българските жители. Въпреки това близо една трета са българите, които са на мнение, че България не би трябвало да се намесва директно в проблема посредством налагане на несъгласие на процедурата, против 25%, които са на противоположното мнение.

Но и тук делът на тези, които не знаят или не могат да преценяват, остава най-голям (43%).

Въпреки защитната позиция на българите към Унгария във връзка процедурата на Европейския парламент против страната, 58% от всички български жители застават против концепцията на Будапеща мигрантите, които са към този момент на територията Европейския съюз, да бъдат връщани в страната, която ги е приела.

Едва 10% от пълнолетните българи пък поддържат концепцията за развиването на Европа на две скорости, до момента в който 60% са на противоположното мнение.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР